Prästbackens Förskola
Meny

En dag på Prästbacken

Barnen börjar droppa in från 7-tiden på morgonen.

Frukosten brukar bestå av yoghurt eller gröt och smörgås.
Vi sitter länge vid frukosten och samtalar. Vi välkomnar barnen efter hand som de kommer. Vi leker lugna lekar, läser böcker och tar det lugnt. Vi har ingen speciell sluttid på frukosten, kommer någon lite sent men ändå inte har ätit frukost hemma finns det alltid att få hos oss.

Vid 8.30- 9.00 går de flesta barnen ut på gården men några har kanske något pågående projekt inne, se under tema och projekt i vänstermenyn och några utnyttjar ateljén kanske. Några har en spännande lek på gång och stannar kanske inne en extra stund också. Vi brukar dela upp oss så det finns utrymme för de olika projekten som pågår och så att barnen kan få möjlighet att välja aktivitet.
Vid 9-tiden är det dags för lite frukt ute eller inne.

Innan lunch brukar vi samlas en stund i de olika grupperna för att prata om viktiga saker som har hänt eller kommer att hända, sjunga och spela, göra rörelselekar eller annat som hör till våra projekt.

Kl 10.45 äter vi lunch.
Vi lagar all mat själva på Prästbacken. Vi strävar efter att matstunden ska vara en trevlig stund som stimulerar alla sinnen. Vi varvar ner och pratar i lugn och ro. Många gånger är det här vi får ta del av barnens tankar och får uppslag och idéer till olika tema och projektarbeten. Vi vill göra matstunden så fri från krav som möjligt, så maten blir en positiv upplevelse. Man får äta så mycket man vill (och man får även lämna mat om man inte orkar äta upp, några i personalen har höns så maten blir uppskattad där istället)

Efter maten vilar de barn som behöver. Det sker på olika sätt. De minsta barnen har egna vagnar ute på verandan, och vi har skön avslappnande musik och vaggar de som behöver. De större barnen lyssnar på saga och vilar på det sättet. En del kanske bara vill vara lite för sig själva, kanske ligga i vinkfönstret och titta på fåglarna, träden eller molnen.

På eftermiddagen vaknar sedan barnen efter hand. Vi äter mellanmål vid 13.30-tiden, antingen inne eller ute, lite beroende på årstid. Vi har en väldigt fin utemiljö här hos oss med gården där det är fantastiskt skönt, speciellt på våren.

Barnen blir sedan hämtade efter hand, en del börjar gå hem redan vid 14-tiden och en del har lite längre dagar. I slutet på dagen varvar vi ner igen med sagor och frukt. Vid 17-tiden går de sista barnen hem.